struka(e):
ilustracija
KONTEJNER cisterna
ilustracija
KONTEJNER, kontejnerski terminal
ilustracija
KONTEJNER, prekrcaj kontejnera u luci
ilustracija
KONTEJNER, standardni suhi

kontejner (engl. container, od contain < franc. contenir < lat. contenire: držati zajedno), prenosivi spremnik normiranih izmjera koji služi za ukrcaj, prijevoz i skladištenje robe na putu od proizvođača do odredišta. Najčešće se izrađuje od čelika, rjeđe i aluminija, stakloplastike ili ukočenoga drva, a vršni okovi kontejnera, koji omogućuju zahvat dizalicama, redovito su čelični. Prema namjeni se razlikuju: standardni suhi kontejner s čvrstim, vodonepropusnim stijenkama te s vratima, kakav se najčešće primjenjuje u pomorskom i kopnenom prometu; ventilirani ili hlađeni suhi kontejner s izoliranim stijenkama i malim uređajem za grijanje i klimatizaciju, ili pak s rashladnom jedinicom za održavanje smrznute robe na odgovarajućoj temperaturi; otvoreni kontejner s platnenim pokrovom za glomazni teret; kontejner cisterna s kuglastim ili valjkastim spremnicima u metalnom okviru; kontejner za sipki teret s presvlakom od plastike koja se lako čisti; kontejner za ribu s uređajima za pročišćivanje i za regulaciju temperature vode, kontejner za zračni prijevoz izrađen od lakih slitina itd.

Iako su kontejneri bili poznati i prije, u suvremenom su se smislu počeli rabiti za opskrbu američkih vojnih postrojbi u II. svjetskom ratu. Prvi brod natovaren isključivo kontejnerima preplovio je Atlantski ocean 1966., pa se ta godina smatra početkom prekomorskoga kontejnerskoga prometa. Danas se roba u kontejnerima jednostavno i brzo dizalicama utovaruje, istovaruje ili pretovaruje s jednih na druga automobilska, vagonska ili dr. vozna postolja, na brodove i ostala prijevozna sredstva, pa je kontejner osnova suvremenoga, integralnoga (multimodalnog) prijevoza. Prekrcaj se obavlja u dobro opremljenim kontejnerskim terminalima, u kojima se u svega nekoliko sati može npr. ukrcati ili iskrcati cjelokupan teret kontejnerskoga broda. Zahvaljujući normiranim izmjerama (zasnivaju se na stopi kao osnovnoj jedinici duljine), kontejneri se mogu pravilno slagati jedan na drugi ili uz drugi, čime se skladišne površine dobro iskorištavaju. Zbog svojih transportnih svojstava, smanjenja mogućnosti oštećenja ili krađe robe, ušteda u ambalaži itd., unatoč povećanomu početnom ulaganju, primjena kontejnera isplativa je pa danas sve više raste.

Kontejneri, izmjere prema normama Međunarodne organizacije za normizaciju (ISO)

ISO‑tip Masa s teretom (t) Duljina (m) Širina (m) Visina (m)
1 A 30 12,20 2,44 2,44
1 B 25 9,15 2,44 2,44
1 C 20 6,10 2,44 2,44
1 D 10 3,05 2,44 2,44
1 F 5 1,52 2,44 2,44
Citiranje:

kontejner. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/kontejner>.