struka(e): klasične književnosti

Apicije, Celije (latinski Caelius Apicius [kại'li·us api:'ki·us]), tradicionalno ime priređivača gastronomskoga priručnika u deset knjiga O kuharskoj vještini (De re coquinaria) iz IV. st. Kasnoantički kompilator se hotimice poslužio imenom znamenitoga sladokusca Marka Gavija Apicija iz I. st. kao sinegdohom za kulinarstvo. Vjerojatno je izvoran naslov djela O hrani i začinima ili o kulinarstvu (De opsoniis et condimentis sive de re culinaria). Zbirka recepata sastavljena je iz više izvora: čȇsti ranijega Apicijeva djela O umacima (De condituris), recepti iz nekog medicinskog teksta i recepti prevedeni s grčkoga. Grčki naslovi pojedinih knjiga odražavaju susljedne promjene pri uvođenju novih recepata u tekst: Pažljiva priprema jela (Epimeles), Jela od mljevenoga mesa (Sarcoptes), Povrtna jela (Cepuros), Variva (Pandecter), Jela od žitarica i grahorica (Ospreon), Jela od peradi (Aeropetes), Jela od iznutrica (Polyteles), Jela od četveronožaca (Tetrapus), Morska jela (Thalassa), Riblja jela (Halieus). Jezik djelomice pokazuje značajke vulgarnoga latiniteta.

Citiranje:

Apicije, Celije. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 24.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/apicije-celije>.