struka(e): prehrambena tehnologija

konzerva (srednjovj. lat. conserva, od lat. conservare: sačuvati), vrsta ambalaže, najčešće u obliku limenke, u kojoj je hrana (npr. riba, meso, pašteta, voće, povrće, gotova jela), hermetički zatvorena i radi produžetka trajnosti konzervirana termičkom sterilizacijom ili pasterizacijom. Utemeljiteljem konzerviranja hrane termičkom sterilizacijom i izumiteljem konzervi smatra se francuski kuhar Nicolas Appert (→ apertizacija), a na temelju njegovih spoznaja početkom XIX. st. u Francuskoj je proradila prva tvornica konzervi (hrana je bila hermetički zatvorena u staklenkama i pasterizirana). Englez Peter Durand uveo je 1810. pokositrene limenke, 1850. prvi se put termički steriliziralo na temperaturama višima od 100 °C, a 1852. primijenio se autoklav pod tlakom. Danas se pokositreni čelični lim (bijeli lim), koji je prije bio glavni materijal za izradbu konzervi, sve više zamjenjuje mekim (fleksibilnim) materijalima, prije svega aluminijem i plastikom te laminatima. Hrana se u konzervama sterilizira kontinuiranim i šaržnim (punidbenim) postupcima, a to se radi pod atmosferskim ili višim tlakom. Pod atmosferskim tlakom šaržno (vodena kupelj) ili kontinuirano rade pasterizatori (pri temperaturama nižima od 100 °C), a pod povišenim tlakom i pri temperaturama višima od 100 °C rade autoklavi, koji su danas rijetko šaržni, a sve češće kontinuirani.

Citiranje:

konzerva. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/konzerva>.