struka(e): povijest, kulturna

križaljka. 1. Bilo koji grafički prikaz u kojem su elementi raspoređeni u obliku mreže, tako da se mogu razmatrati u vertikalnom i horizontalnom smjeru; sinonim tablica, grafikon.

2. U enigmatici, jedna od osnovnih i glavnih vrsta zagonetke. Sastoji se od dijagrama s crnim i bijelim poljima te opisa, definicija ili sinonima riječi koje treba upisati u dijagram. Dijagram se sastoji od vodoravnih i okomitih nizova bijelih polja koji su omeđeni crnim poljima ili rubovima dijagrama, nizovi polja označeni su rednim brojevima, koji se nalaze u prvome polju niza. Dodani pojmovi opisani su izvan dijagrama u skupinama vodoravno i okomito, označeni su rednim brojevima nizova polja u dijagramu. U svako polje niza dijagrama upisuje se jedno slovo tražene riječi, tako da se ispravnim upisivanjem u vodoravne nizove ispunjavaju i okomiti nizovi i obratno. Križaljka može biti i slogovna, u kojoj se u svako polje radi sastavljanja zadanih pojmova upisuje slog, a ne slovo. Suvremena enigmatika poznaje stotine vrsta i podvrsta križaljkâ. Danas su posebno učestale i popularne križaljke skandinavke, u kojima je opis pojmova uvršten u dijagram mjesto crnih polja, ali bez brojeva. – Suvremeni oblik križaljke nastajao je postupno. Zagonetku nalik križaljci objavio je Giuseppe Airoldi (1861–1914) u listu Secolo Illustrato della Domenica 1890. Autor prve prave križaljke bio je američki novinar Arthur Wynne (1862–1948) pa se njezino objavljivanje (21. XII. 1913) u tjedniku New York World drži početkom suvremene izradbe križaljkâ. U Hrvatskoj se prvi tragovi križaljke naziru već u djelima M. Marulića (prije 1500), dok su prve moderne križaljke koje zadovoljavaju enigmatske standarde objavljene u zagrebačkom listu Pobratim, 15. III. 1891 (autor Ivan Zoch).

Citiranje:

križaljka. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/krizaljka>.