TRAŽI DALJE:
STRUKE:

krokodili

ilustracija
KROKODIL
ilustracija1ilustracija2ilustracija3

krokodili (lat. crocodilus < grč. ϰροϰόδεıλος: gušter) (Crocodilia), red velikih vodenih gmazova kratkih nogu s jako razvijenim stopalima; na prednjima 5 slobodnih prstiju, a na stražnjima 4, povezana plivaćom kožicom. Dijelom bočno splošten rep služi im za veslanje. Nosne otvore i uši mogu nepropusno zatvoriti. Krokodili mogu disati zaronjeni u vodu i otvorenih usta, jer s pomoću kožno-mišićnoga nabora na kraju nepca mogu potpuno zatvoriti stražnji dio usne šupljine. Na očima imaju tri kapka: gornji, donji i migavicu. Tijelo im štiti oklop od tvrdih koštanih ploča prevučenih snažnom rožnatom navlakom. Osobitost njihova kostura trbušna su rebra, koja nisu spojena s kralježnicom, i trbušna kost (parasternum). Mozak je po građi sličan ptičjemu, a donekle i želudac. Srce je pregrađeno u dvije klijetke i dvije pretklijetke. U kloaki imaju dvije velike žlijezde, kojih lučevina, osobito u doba parenja, miriše na mošus. Žive u vrućim krajevima, najviše u tihim rijekama i močvarama, rijetko uz morsku obalu. Sušno doba često provode u ljetom snu. Druževni su. Veliki su proždrljivci, no mogu i mjesecima gladovati. Ženka polaže jaja u pijesak uz obalu i čuva ih dok se ne izlegu mladunci, koji odmah idu u vodu. Neki se rasplođuju već u šestoj godini, a žive više od 100 godina. Ugrožava ih krivolov, ugl. zbog kože. Današnji su krokodili posljednji ostatci jedne prastare skupine gmazova, koja je u opadanju, a ima ih u manjem broju vrsta i rodova iz potpor. Alligatorinae (obuhvaća aligatore i kajmane), Crocodilinae (obuhvaća krokodile) i Gavialinae (obuhvaća jednu vrstu gavijala).

Od 13 vrsta krokodila najpoznatiji je nilski krokodil (Crocodilus niloticus), raširen u većem dijelu Afrike. Iako postoje podatci o duljini od 10 m, rijetko prelaze 6 m. Spretan je lovac koji lako hvata i krupne antilope. Razmnožava se jajima, a u gnijezdu ih nalazimo do 80. Oba roditelja nadziru i gnijezdo i mladunce. Estuarijski ili indopacifički krokodil (Crocodilus porosus) s ist. obala Indije i Ceylona, za razliku od ostalih, često napušta ušće rijeke i zalazi daleko u ocean.

Citiranje:
krokodili. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 2. 12. 2021. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=34147>.