struka(e):

krstarički rat, operacije ratnih brodova protiv neprijateljskoga pomor. prometa. Naziv potječe od nekadašnjega načina vođenja rata krstarenjem po moru.

Krstarički rat nastao je iz gusarskoga načina ratovanja. Naoružani brodovi napadali su neprijateljske trg. brodove u ime svojih feud. gospodara, gradova ili država, a katkad i za svoj račun. U XVI. st., u borbi za kolonije i pomor. putove, krstarički rat zvao se »malim ratom«, za razliku od »velikoga rata«, koji su vodile glavnine flota. Mali rat (engl. privateering) vodili su pretežito brodovi privatnika ili društv. organizacija, koji su dobili gusarske povlastice od vlada ili vladara. Privatnik je dijelio dobit s vladom ili vladarom. Taj oblik ratovanja dostigao je vrhunac za kolonijalnih ratova u XVIII. st. – Pariškom deklaracijom iz 1856. sve države odrekle su se izdavanja gusarskih povlastica, pa se od tada krstarički rat pretvorio u operacije ratnih mornarica. – U doba mornarice na jedra krstarički rat vodile su korvete i fregate. Za Američkoga građanskog rata prvi su put bili upotrijebljeni brzi parobrodi. U I. svj. ratu Nijemci su u početku upotrebljavali naoružane putničke brodove, koji su uskoro bili potopljeni, jer su bili neprikladni za maskiranje pa zato lako uočljivi, a zbog velikog potroška ugljena imali su ograničeno područje djelovanja. Upotrebljavale su se i male krstarice (najglasovitija je bila Emden), ali su i one na oceanima teže pribavljale ugljen, pa su brzo bile uništene. Nakon 1916. upotrebljavali su se obični naoružani teretni parobrodi. Nakrcani ugljenom, imali su velik domet djelovanja; maskirani, mogli su se približavati neprijateljskim brodovima kao neutralni brodovi.

U II. svj. ratu Nijemci su upotrebljavali »džepne« bojne brodove (Graf Spee, Deutschland) i krstarice (Prinz Eugen), ali su poslije opet prešli na naoružane teretne brodove zbog njihove velike daljine plovljenja i lakšega maskiranja. Potkraj rata, zbog dobro organiziranih savezničkih konvoja, službe izviđanja iz zraka, organizirane kontrole brodova na pučini i jake zaštite konvoja, krstarički rat nije više imao uspjeha, pa su za borbu protiv neprijateljskoga prometa ostale samo podmornice i zrakoplovstvo.

Citiranje:

krstarički rat. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/krstaricki-rat>.