struka(e):

Laodiceja (grčki Λαοδίϰεıα, Laodíkeia, latinski Laodicea), ime nekoliko antičkih gradova u Maloj Aziji i Siriji.

1. Laodiceju u Frigiji (grčki Λαοδίϰεıα ἡ ἐπì Λύϰῳ, Laodíkeia he epì Lýkōi, latinski Laodicea ad Lycum) utemeljio je seleukidski vladar Antioh II. Teos prije 252. pr. Kr., prozvavši je po svojoj ženi. Grad su oko 133. pr. Kr. osvojili Rimljani, za čije se vladavine razvio u trgovačko središte, osobito poznato po izradi tkanina i vune. Za Marka Aurelija postao je jednim od prvih središta kršćanstva i biskupija. Napušten nakon sukoba Bizanta sa Seldžucima u XII. st. Danas ruševine (kazališta, trkalište, vodovodi) u blizini Denizlija u maloazijskoj Turskoj.

2. Laodiceju u Siriji (grčki Λαοδίϰεıα ἡ ἐπì ϑαλάσσῃ, Laodíkeia he epì thalássēi, latinski Laodicea ad mare, današnja Latakija, arapski Al-Lāḏiqiyya) izgradio je Seleuk I. u IV. st. pr. Kr. kao luku Antiohije i prozvao je po svojoj majci. Važna izvozna luka za vino koje se proizvodilo u okolici. Grad su 64. pr. Kr. osvojili Rimljani (Gnej Pompej). Za Septimija Severa bila je 194–202. glavni grad provincije Sirije. Sačuvali su se ostatci rimskih građevina (slavoluk, Bakhov hram).

Citiranje:

Laodiceja. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/laodiceja>.