TRAŽI DALJE:
STRUKE:

leopard

ilustracija
LEOPARD, obični, Panthera pardus
ilustracija1ilustracija2ilustracija3

leopard (lat. leopardus, složenica od lat. leo < grč. λέων: lav i lat. pardus < grč. πάρδος: pantera) (Panthera pardus), velika zvijer iz por. mačaka (Felidae); dug je 120 do 150 cm bez repa (90 cm), visok 60 do 70 cm, težak 50 do 90 kg. Temeljna žuta ili crvenosmeđa boja krzna prošarana je nepravilno raspoređenim prstenastim tamnim mrljama. Primjerci iz sjevernijih područja svjetlije su boje, a javljaju se i crne jedinke (osobito u jugoist. Aziji), poznate pod nazivom crne pantere. Leopard živi samački i ugl. je noćna životinja. Vitak, gibak, dobar plivač, napada sve životinje, os. antilope i pavijane, koje progoni i na drveću, a usuđuje se ući i u ljudska naselja. U slobodnoj prirodi napada ponajprije bolesne i slabije životinje i tako pridonosi prirodnomu odabiru. Nema određenu sezonu parenja. Ženka koti 2 do 4 mladunca nakon 3 mjeseca brjeđosti. Životni mu je vijek u prirodi oko 10, a u zatočeništvu do 20 godina. Raširen je u cijeloj Africi (izuzev pustinjskih područja), a u Aziji od Male Azije do Mongolije pa sve do jugoist. Kine te u cijeloj juž. Aziji. Nastanjuje savane, guste prašume i brdska područja. Poznato je više od 20 podvrsta (npr. južnoarapska, anatolijska, amurska, sinajska), od kojih je barem 8 ugroženo. – Ugroženi snježni leopard (Uncia uncia) i oblačasti leopard (Neophelis nebulosa) zasebne su vrste i nisu u bliskom srodstvu s običnim leopardom.

Citiranje:
leopard. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 5. 12. 2021. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=36075>.