struka(e):

limunska kiselina (citronska kiselina), C6H8O7, trikarboksilna hidroksi-kiselina; bijela tvar bez mirisa, kisela okusa; soli su joj citrati. Nalazi se u soku limuna, naranče, grožđa i drugoga voća. Prvi ju je izolirao C. W. Scheele 1874. Proizvodi se fermentacijom šećera s pomoću gljivice Aspergillus niger, a upotrebljava se za pripremu napitaka, konzerviranje namirnica i kao sredstvo za čišćenje. Vrlo je važna u metabolizmu svake žive stanice, gdje nastaje iz dijela atoma ugljikohidrata, masti i bjelančevina i prolazi kroz postupnu oksidaciju. (→ citratni ciklus)

Citiranje:

limunska kiselina. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 19.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/limunska-kiselina>.