TRAŽI DALJE:
STRUKE:

Louvre

ilustracija
LOUVRE, unutrašnjost muzeja

Louvre [lu:vʀ], palača i umjetnički muzej u povijesnome središtu Pariza, na desnoj obali Seine, u kojem se nalaze zbirke s umjetninama od starih civilizacija do sredine XIX. st.

Sklop građevina u obliku velikoga četverokuta s unutarnjim dvorištem (Cour carrée) i produženim sjevernim i južnim traktom, koji je kao kraljevsku palaču započeo graditi Franjo I. u XVI. st., na mjestu utvrde Filipa II. (XIII. st.). Na renesansne dijelove (graditelj Pierre Lescot) nadograđeni su potom barokno-klasicistički (graditelj Claude Perrault) u XVII. st., u doba Luja XIII. i Luja XIV., a konačan oblik dobio je u doba Napoleona I. i Napoleona III. Muzej je temeljito restauriran 1984–97., a 1989. je u središnjem dvorištu izgrađen i ikonički glavni ulaz u obliku staklene piramide (američki arhitekt Ieoh Ming Pei).

Muzejska zbirka temelji se na kraljevskoj umjetničkoj zbirki, koju je počeo sakupljati Franjo I., a znatno je povećana za Luja XIII. i Luja XIV. Kada je Luj XIV. preselio 1682. kraljevsku rezidenciju u tada izgrađeni dvorac Versailles, ostavio je u Louvreu dio kolekcije. Vlada Revolucije pretvorila ga je 1793. u muzej, te u nj prenijela umjetnine iz feudalnih dvoraca, palača, crkava i samostana. Od XIX. st. popunjavao se darovima, otkrićima francuskih arheoloških misija i kupnjom. Djela izrađena nakon 1848. premještena su 1986. u tada otvoreni Muzej Orsay.

Fundus Louvrea, koji sadrži neke od najznamenitijih svjetskih artefakata i umjetničkih ostvarenja, podijeljen je u osam cjelina, zbirke s egipatskim (Pisar iz Sakkare, faijumski portreti), bliskoistočnim (posebno bogate djelima iz Mezopotamije, Hamurabijev zakonik), starogrčkim (Nika sa Samotrake, Miloska Venera), islamskim, etrurskim i rimskim starinama (skulpture, mozaici, bronce, nakit, keramika), zbirka s djelima primijenjene umjetnosti, većinom iz kraljevske kolekcije (minijature, keramika, tapiserije, nakit, namještaj) te neprocjenjive zbirke kiparstva i slikarstva, grafike i crteža (braća Limbourg, Rembrandt, Rubens, Holbein ml.), od kojih se posebno ističu one francuskoga slikarstva (Poussin, Watteau, Ingres, Delacroix, Géricault) i talijanske renesanse (Giotto, Michelangelo, Ghirlandaio, Arcimboldo), s najglasovitijim muzejskim izloškom Mona Lisom Leonarda da Vincija.

U gradu Lensu na sjeverozapadu Francuske otvorena je 2012. podružnica Louvre Lens (arhitekti Kazuyo Sejima i Ryue Nishizawa), a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2017. Louvre Abu Dhabi (arhitekt Jean Nouvel) na otoku Saadijatu.

Louvre je jedan od najvećih i najposjećenijih muzeja u svijetu.

Citiranje:
Louvre. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 29. 5. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=37241>.