struka(e): vojna tehnika
ilustracija
LOVAČKI ZRAKOPLOV, F-22 Raptor

lovački zrakoplov, brz i okretan vojni zrakoplov namijenjen borbi protiv neprijateljskih zrakoplova i helikoptera te drugih ciljeva u zračnome prostoru, na kopnu i moru; skraćeno se naziva i lovcem. Najčešće je jednosjed, rjeđe dvosjed, naoružan je topovima ili strojnicama, raketama zrak–zrak, a katkad i zrak–zemlja ili zrak–brod. Služi za postizanje i održavanje zračne premoći, zaštitu teritorija, akvatorija, objekata i postrojbi od napada iz zraka, za potporu transportnim zrakoplovima i za izviđanje iz zraka. Dio ratnoga zrakoplovstva što ga čine lovački zrakoplovi naziva se lovačkim zrakoplovstvom.

Lovac-bombarder vojni je zrakoplov koji uz rakete, topove i strojnice ispod trupa ili krila nosi i bombe različite mase i namjene. Lovačko-bombardersko zrakoplovstvo djeluje u sklopu vatrene potpore operacijama kopnene vojske i mornarice protiv ciljeva u zraku, na kopnu i vodi. (→ zrakoplov)

Citiranje:

lovački zrakoplov. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/lovacki-zrakoplov>.