STRUKE:

magnetska glava

ilustracija
MAGNETSKA GLAVA, statička – 1. jezgra elektromagneta, 2. zavojnica, 3. priključnice na pojačalo, 4. pregrada između gornje i donje glave (za stereoefekt), 5. raspori, 6. magnetska vrpca

magnetska glava, pretvarač električnih signala u promjenljivo magnetsko polje i obratno, osnovni element za snimanje i reprodukciju u analognoj i digitalnoj audiotehnici i videotehnici te informatici. To je elektromagnet s jezgrom izrađenom od limova feromagnetičkoga materijala (μ-metal ili permaloj, slitina nikla i željeza) ili ferita. Među polovima elektromagneta nalazi se uzak raspor ispunjen nekim nemagnetičnim materijalom (npr. staklom), a jezgru obuhvaća zavojnica priključena na pojačalo. Postoje posebne glave za brisanje, snimanje i reprodukciju te kombinirane glave za snimanje i reprodukciju (→ magnetski zapis), a stereoefekt se postiže uporabom dviju glava.

Citiranje:
magnetska glava. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 8. 3. 2021. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=38049>.