struka(e):

marmelada (port. marmelada, od marmelo: dunja < lat. melimelum < grč. μελίμηλον, složenica od μέλι: med + μῆλον: jabuka), želatinirani proizvod dobiven ukuhavanjem voća s dodatcima do vrlo guste konzistencije (→ gel). Pretežito se uzima poluprerađeno (voćna kaša ili pulpa), a rjeđe svježe ili smrznuto voće. Kao dodatci služe šećer (saharoza, glukoza, fruktoza), organske kiseline (limunska, jabučna, vinska) i sredstva za želatiniranje (esterificirani pektinski preparati), a mogu se dodati i glukozni sirup (radi sprječavanja kristalizacije), prirodne voćne arome i askorbinska kiselina. Nakon punjenja u ambalažu površinski se sloj može zaštititi od razvoja mikroorganizama dodatkom konzervansa (sorbinska ili mravlja kiselina).

U želatinirane proizvode slične marmeladi ubrajaju se džem i pekmez. Džem se dobiva ukuhavanjem cijelih ili raspolovljenih plodova voća ili njihovih komada, uz jednake dodatke kao i za marmeladu. Plodovi ili njihovi dijelovi moraju u džemu biti u takvu stanju da se organoleptički može utvrditi od koje je vrste voća pripravljen. Voće treba u želatiniranoj masi biti raspoređeno jednoliko, bez izdvajanja tekućeg dijela. Pekmez se dobiva ukuhavanjem cijelih ili propasiranih plodova voća, uglavnom bez dodatka šećera ili s najviše do 20% šećera (zaslađeni pekmez).

Citiranje:

marmelada. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/marmelada>.