struka(e): medicina
ilustracija
MOKRAĆNI ORGANI, 1. mokraćna cijev, 2. mokraćni mjehur, 3. mokraćovod, 4. donja šuplja vena, 5. desni bubreg, 6. bubrežna nakapnica, 7. nadbubrežna žlijezda, 8. bubrežna arterija, 9. bubrežna vena, 10. trbušna aorta, 11. zajednička ilijačna vena, 12. zajednička ilijačna arterija, 13. prostata

mokraćni organi, sustav organa koji tvore i izlučuju mokraću odvodeći ju iz tijela. Funkciju izlučivanja mokraće obavljaju bubrezi (→ bubreg), a iz tijela ju odvode mokraćni putovi: mokraćovod, mokraćni mjehur i mokraćna cijev. Mokraćovod (ureter, mokraćnik) je parna cijev, u čovjeka duga oko 30 cm, a seže od bubrežne nakapnice do mokraćnoga mjehura prolazeći kroz trbušnu šupljinu (iza potrbušnice) i zdjelicu, te završava otvorom u mokraćnome mjehuru; svakom bubregu pripada po jedan mokraćovod. Mokraćni mjehur (vesica urinaria) je šuplji mišićni organ u koji se skuplja mokraća iz obaju mokraćovoda. Nalazi se u maloj zdjelici iza spoja dviju preponskih kostiju, ispred potrbušnice; kako se postupno puni mokraćom, tako se širi i uvlači u prostor između prednje trbušne stijenke i potrbušnice. Kapacitet mu je oko 400 mL, ali se može povećati i do 750 mL, a tada se javlja jak nagon na mokrenje. Na izlazu iz mjehura nalazi se zaporni mišić (sfinkter), koji je pod voljnim nadzorom, pa u zdrave osobe sprječava nekontrolirano istjecanje mokraće. Mokraćna cijev (uretra, mokraćnica) završni je dio mokraćnoga sustava. U muškarca duga je 17 do 25 cm; u njezin početni dio ulaze ejakulatorni kanalići, pa služi i provođenju mokraće i prolazu sjemene tekućine (sperme) pri ejakulaciji. Jednim svojim dijelom prolazi kroz prostatu, a potom kroz penis, gdje završava otvorom na njegovu glaviću (glansu). U žene mokraćna je cijev duga samo 3 do 5 cm, proteže se iz mokraćnoga mjehura prema dolje i naprijed, i završava vanjskim otvorom u predvorju rodnice ispod dražice.

Citiranje:

mokraćni organi. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 23.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/mokracni-organi>.