struka(e): kemija

mravlja kiselina, najjednostavnija karboksilna kiselina, HCOOH, bistra, bezbojna tekućina, oštra, prodorna mirisa, na koži uzrokuje mjehuriće. Nalazi se u žalcu mravȃ i pčela, u znoju, mokraći i u nekim biljkama. Njezine se pare na zraku mogu zapaliti, a smjesa je kiseline (s volumnim udjelom 14 do 33%) i zraka eksplozivna. S vodom stvara azeotropnu smjesu (77,5% kiseline) koja vrije na 107,3 °C. Mravlja kiselina jaka je i reducirajuća organska kiselina; otapa mnoge metale, a pritom se razvija vodik i nastaju njezine soli, formijati. Dobiva se kao sporedni proizvod u proizvodnji octene kiseline, a rabi se u kožarstvu i proizvodnji kaučuka, za bojenje vune, konzerviranje voćnih sokova i silažu krme. To je danas najjeftinija organska kiselina, pa se u tehnologiji sve više upotrebljava umjesto drugih organskih kiselina. (→ formamid)

Citiranje:

mravlja kiselina. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 18.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/mravlja-kiselina>.