struka(e):

aspergilus (lat. aspergillum: škropilo) (Aspergillus), plijesni, sveprisutne (ubikvitarne) filamentozne gljivice s više od 300 do danas opisanih vrsta (→ gljive). Boja kolonija potječe od boja sporangija (konidija), a mogu biti zelene, plave, ružičaste i crne.

Značajne su u biotehnološkoj, prehrambenoj i kemijskoj industriji: Aspergillus oryzae rabi se u Aziji za proizvodnju tradicionalnih fermentiranih pića i umaka, Aspergillus terreus za biotehnološku proizvodnju lijeka lovastatina za liječenje povišene koncentracije kolesterola u organizmu (hiperkolesterolemije), Aspergillus niger u proizvodnji limunske kiseline, glukonske kiseline te nekih enzima. Prisutne su u tlu, vodi, zraku, kontaminiranoj hrani (žitaricama, orašastim plodovima, začinima te voću i povrću) i krmivu. Toksini plijesni (mikotoksini) mogu uzrokovati akutna ili kronična trovanja (mikotoksikoze) pa neke vrste (Aspergillus versicolor, Aspergillus flavus, A. niger, A. terreus) mogu negativno utjecati na ljudsko zdravlje zbog sposobnosti proizvodnje aflatoksina (→ aflatoksikoza), citrinina, deoksinivalenola, fumonizina, okratoksina, patulina i dr.

Citiranje:

aspergilus. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/aspergilus>.