struka(e): prehrambena tehnologija

namirnice, tvari ili proizvodi u neprerađenom, poluprerađenom ili prerađenom obliku namijenjeni za konzumaciju (osim duhana, lijekova, narkotika, živih životinja te biljaka prije žetve, berbe ili pobiranja plodova), a kojima su kvaliteta i zdravstvena ispravnost definirane zakonskim propisima. Pojam namirnica uključuje i piće, gumu za žvakanje, vodu te začine i prehrambene aditive, koji se dodaju hrani radi konzerviranja, popravka izgleda, boje, okusa ili mirisa, obogaćivanja ili postizanja nekoga drugog svojstva. Pod tim se razumije i voda koja se ugrađuje u namirnicu tijekom njezine proizvodnje, pripreme ili obradbe. Osnovni su sastojci namirnica bjelančevine, ugljikohidrati, masti, voda, vitamini i mineralne tvari. Namirnice imaju važnu ulogu u svim procesima koji se zbivaju u ljudskom organizmu. Bjelančevine sudjeluju u izgradnji stanica djece i obnavljanju stanica odraslih ljudi te zajedno s mastima i ugljikohidratima daju organizmu energiju prijeko potrebnu za obavljanje životnih funkcija i drugih aktivnosti. Vitamini i minerali zaštitne su tvari i sudjeluju u regulaciji mnogih fizioloških procesa.

Namirnice se prema različitim načelima mogu svrstati u pojedine skupine. Tako se razlikuju namirnice biljnog i životinjskoga podrijetla. Namirnice biljnoga podrijetla sadrže pretežito ugljikohidrate, a namirnice životinjskoga podrijetla uglavnom bjelančevine i masti. Posebnu skupinu čine namirnice koje se uzimaju zbog posebna djelovanja na živčani sustav ili zbog specifičnog okusa i mirisa. To su začini, kava, kakao, čaj i alkoholna pića. S obzirom na stupanj pripremljenosti i lakoću kojom se priprema, razlikuje se polugotova i gotova hrana, te tzv. brza (engl. fast food) i lako pripremljiva hrana. Zasebnu skupinu čini hrana za posebne prehrambene potrebe (dijetetske namirnice). To je hrana posebnoga sastava ili načina proizvodnje koji se razlikuje od proizvodnje uobičajene hrane, a namijenjena je prehrani dojenčadi i male djece te osoba s poremećajima metabolizma ili posebnih fizioloških stanja. U novije doba uvedene su i kategorije nove hrane, funkcionalne hrane, genetički modificirane hrane (GMO) te ekohrane. Definicije tih kategorija namirnica određene su zakonskim propisima. (→ hrana)

Citiranje:

namirnice. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/namirnice>.