struka(e):
ilustracija
NAVOZ, uzdužni navoz: 1. klizna staza, 2. potklada, 3. radna površina (gore); izvlačenje broda na navoz: 1. saonice, 2. kolijevka, 3. uže, 4. vitlo, 5. graničnik, 6. poprečni drveni pragovi (dolje)

navoz, kosa površina uz obalu na kojoj se gradi brod ili na koju se brod izvlači radi pregleda, popravka ili ličenja. Sastoji se od nadvodnoga dijela, na kojem se obavljaju radovi na brodu, te od podvodnoga dijela, koji služi za porinuće, odn. izvlačenje broda. Kosine po kojima se brodovi porinjuju ili izvlače obično su ravne, a mogu biti i dijelovi kruga s usponima koji se povećavaju prema vodi. Za male brodove usponi su 1 : 10 do 1 : 15, a za srednje i veće brodove 1 : 15 do 1 : 30. Za porinuće ili izvlačenje služe saonice koje se kreću po podmazanim kliznim stazama, ili kolica koja se kreću po tračnicama. Na moru se brodovi obično izvlače po duljini, a na rijekama poprečno. Navoz na koji se brodovi izvlače radi popravka naziva se vlaka, dok se navoz koji ugl. služi za gradnju i porinuće brodova naziva ležaj. Po broju navoza, među hrvatskim je brodogradilištima na prvome mjestu splitsko brodogradilište, opremljeno s pet ležajeva. Na najvećem od njih može se graditi brod duljine 280 m i širine 52 m. Na tom je ležaju 2003. sagrađen tanker Alan, nosivosti 166 700 t, duljine 281 m, a širine 48,2 m, kao jedan od najvećih brodova na svijetu u cjelini porinut s kosoga ležaja.

Citiranje:

navoz. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/navoz>.