struka(e): |

New Brunswick [nju: brʌ'nzwik] (engleski; francuski Nouveau-Brunswick [nuvọ' bʀɔnzwi'k]), pokrajina u istočnoj Kanadi, između zaljeva Chaleur na sjeveru i zaljeva Fundy na jugu; 72 908 km² (kopnena površina, bez unutrašnjih voda, 71 450 km²), 747 101 st. (2016; engleski kao materinski jezik govori 64% stanovništva, a francuski 31%). Jedina je kanadska pokrajina u kojoj su službeni jezici i engleski i francuski. Prevlakom Chignecto povezana je s pokrajinom Novom Scotijom na jugoistoku. Sastoji se od brežuljkaste ravnice na jugoistoku, u porječju Saint Johna, i visokoga ravnjaka (Mount Carleton, 820 m) na sjeverozapadu. Pod šumama je 83% površine. Klima je vlažna kontinentalna (hladne zime, blaga ljeta, oko 1100 mm oborina godišnje), u sjeverozapadnome dijelu subarktička. Ratarstvo je razvijeno u dolini rijeke Saint John (osobito uzgoj krumpira uz gornji tok rijeke). Voćarstvo (jabuke, borovnice, brusnice) i stočarstvo razvijeni su uz jugoistočnu obalu. Veliku gospodarsku važnost ima riječno (losos) i morsko (sleđ i bakalar, rakovi) ribarstvo. Kopa se olovna, cinkova, kadmijeva, bizmutova, antimonova ruda te ugljen, srebro, zlato, sumpor, sol, gips. Iskorištavaju se ležišta nafte i prirodnoga plina. Drvna (pilane, tvornice celuloze, papira, drvenjače), metalna (strojevi) i prehrambena, a u novije doba i informatička industrija. Nuklearna elektrana (Point Lepreau). Turizam. U pokrajini je više sveučilišta (u Frederictonu, Saint Johnu, Monctonu). Glavni je grad Fredericton, a najveći Moncton. Luka Saint John najveća je kanadska atlantska luka (promet približno 31 milijun tona godišnje).

Prvi stanovnici bili su pripadnici indijanskog plemena Mi'kmaq, a prvi europski doseljenici Francuzi, koji od 1604. osnivaju naselja i za vladavine kojih je područje dijelom kolonije Acadije. Veći dio Acadije (današnja Nova Scotija) Mirom u Utrechtu 1713. došao je pod Veliku Britaniju, ali je vlast nad područjem New Brunswicka ostala nedefinirana do britanskog osvajanja 1755–59., nakon čega je ono pripojeno Novoj Scotiji te prvi britanski doseljenici dolaze od 1762. Nakon Američkog rata za neovisnost naseljava se približno 14 000 britanskih lojalista iz SAD-a te New Brunswick 1784. postaje zasebna kolonija, a proglašenjem dominiona Kanade 1867. kanadska pokrajina.

Citiranje:

New Brunswick. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/new-brunswick>.