struka(e):

ozimine (ozimi usjevi, jesenji usjevi), jednogodišnje poljoprivr. biljke kojima je za rast potrebno razdoblje niskih temperatura. Siju se potkraj ljeta ili tijekom jeseni, a dozrijevaju potkraj proljeća ili tijekom ljeta. Ozimine iskorištavaju vlagu skupljenu u tlu tijekom zime, bolje nego jari usjevi ili jarine, što je prednost u sušnim područjima, a zbog duže vegetacije daju ugl. veće prinose. Pojedine poljoprivr. kulture mogu biti ozime i jare. Ozime su, uz jare, pretežito žitarice (pšenica, ječam, raž), zatim lan, uljana repica, grahorica i dr. Provedbom jarovizacije ozimine dobivaju svojstva jarina i mogu se sijati u proljeće.

Citiranje:

ozimine. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/ozimine>.