struka(e):
ilustracija
PAPRIKA, Capsicum annuum

paprika (madž.) (Capsicum annuum), jednogodišnje povrće iz porodice pomoćnica (Solanaceae). Stabljika se nakon 7 do 12 listova grana, najčešće u 3 grane, koje se na sljedećem koljencu granaju u dvije grane, a ove opet u sljedeće dvije. Na mjestu grananja razvija se jedan ili više pojedinačnih cvjetova, odnosno 1 do 2 ploda. Iako rodu Capsicum pripada više vrsta, većina današnjih kultivara pripada vrsti C. annuum var. macrocarpum (krupnoplodni), manji broj vrsti C. a. var. microcarpum (sitnoplodni ili feferoni), a samo neki pripadaju vrsti C. frutescens (sitnoplodni, jako ljuti; ukrasni). Osim po krupnoći ploda, kultivari se razlikuju po obliku (zvonoliki ili prizmatični, okrugli i okrugli splošteni ili »paradajz paprike«, izduženi stožasti i splošteni stožasti), boji (nedozreli mliječnožuti, svijetložuti, svijetlozeleni ili tamnozeleni, fiziološki zreli svijetlocrveni, tamnocrveni, narančastožuti, žuti, ljubičasti) i količini kapsaicina u plodu (slatki, blagoljuti, ljuti) te namjeni (potrošnja svježih plodova, različiti načini konzerviranja i preradbe). Paprika sadrži veliku količinu vitamina C (90 do 250 mg na 100 g svježega ploda). Plod se koristi za jelo svjež ili termički obrađen, a bere se u tehnološkoj (nedozreli) ili fiziološkoj zrelosti. Konzervira se (pasterizacija, zamrzavanje, sušenje za začin) ili prerađuje (npr. s patlidžanom u ajvar i slične proizvode). Paprika je podrijetlom iz trop. Amerike, gdje se uzgajala prije 3 do 4 tis. godina. U Europu je prvo bila donesena kao začin. Danas se proizvodi na svim kontitentima na otvorenome i u zaštićenim prostorima, ovisno o klimatskim prilikama i mogućnosti natapanja, a u Hrvatskoj najviše u mediteranskom dijelu, Slavoniji i Podravini. Raste pri temp. od 15 do 30 °C. Uzgaja se iz presadnica, rjeđe izravnom sjetvom. U grijanim zaštićenim prostorima uzgaja se obično na dvjema granama koje se plastičnim vezivom vode uvis. Prinosi, ovisno o tipu kultivara, mjestu i tehnologiji uzgoja, iznose 10 do 200 t/ha.

Citiranje:

paprika. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/paprika>.