struka(e): prehrambena tehnologija

pelinkovac, gorko ili slatko alkoholno piće, aperitiv i digestiv, učinkovito protiv želučanih tegoba. Izvorno se dobivalo aromatiziranjem staroga suhoga crnog vina (npr. portugisca ili frankovke) s pelinom i dr. dodatcima (suhe smokve, grožđice, kora vanilije, naranče i limuna, mljevena bijela gorušica, kriške dunje) uz dodatak šećera. Danas se proizvodi industrijski, od rafiniranog etanola, mekane vode, macerata (međuproizvod dobiven namakanjem aromatičnoga bilja ili voća u alkoholu), ili ekstrakta pelina i ostalih dodataka, te šećera, a na tržište dolazi kao gorki ili slatki pelinkovac (volumni udjel etanola 30 do 35%).

Citiranje:

pelinkovac. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/pelinkovac>.