struka(e): glazba
Pergolesi, Giovanni Battista
talijanski skladatelj
Rođen(a): Iesi, Marche, 4. I. 1710.
Umr(la)o: Pozzuoli kraj Napulja, 16. III. 1736.
ilustracija
PERGOLESI, Giovanni Battista

Pergolesi [pergole:'si], Giovanni Battista, talijanski skladatelj (Iesi, Marche, 4. I. 1710Pozzuoli kraj Napulja, 16. III. 1736). Osnovno glazbeno obrazovanje i poduku u sviranju violine dobio je u rodnome gradiću, a nastavio između 1720. i 1725. u Napulju. Bio je hvaljen kao vješt violinist i improvizator. Napustivši konzervatorij, 1732. postao je kapelnik na dvoru u Napulju. Slavu je stekao komičnim operama za napuljska kazališta. Godine 1734. nakratko je boravio u Rimu, gdje su bile zapažene njegove crkvene skladbe, što je potaknulo narudžbe i za rimska kazališta. Iako neke opere u početku nisu bile dobro primljene (npr. L’Olimpiade), pojedine su Pergolesijeve arije postale uzorom dramatičnosti za potonje skladatelje (npr. N. Jommellija, B. Galuppija i dr.).

Pergolesi je bio jedan od najuspješnijih i najcjenjenijih skladatelja svojega doba; njegove komične opere bile su neobično popularne, a među njima je i danas najpoznatija Služavka gospodarica (La Serva padrona, izvedena 1733), koja je u prvih deset godina bila uprizorena u najmanje 24 produkcije, a izvodila se često i tijekom druge polovice XVIII. stoljeća. Jedna je od njegovih posljednjih skladbi Stabat mater, najčešće objavljivana skladba druge polovice XVIII. stoljeća. Pergolesijeva glazba otkriva najranije značajke tzv. galantnoga stila (elementi razradbe motiva, ekspresivnost glazbe u odnosu na tekst), no iznad svega spontanost i svježinu, često prožetu napuljskim stilom, temeljenome na popularnoj glazbi, španjolskim motivima i naizmjeničnom prisutnošću komike, sentimentalnosti i herojstva.

Citiranje:

Pergolesi, Giovanni Battista. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/pergolesi-giovanni-battista>.