struka(e):

pića, tekućine koje zadovoljavaju ljudsku potrebu za vodom i tekućom hranom, utažuju žeđ ili pružaju užitak. Mogu se svrstati u više skupina: 1. voda (bunarska, vodovodna, stolna, flaširana, mineralna, gazirana, soda-voda); 2. alkaloidni i mliječni napitci (npr. pravi, cvjetni, biljni, voćni, aromatizirani i ledeni čajevi, kava, kakao, čokolada, itd.); 3. voćni i povrtni sokovi, prirodni, bistri ili gusti, dobiveni usitnjavanjem, prešanjem ili cijeđenjem; 4. umjetna bezalkoholna pića, mirna (negazirana) ili gazirana, koja se sastoje od vode, sirupa ili koncentrata (voćni sokovi, esencije, ekstrakti bilja i orašastih plodova, ljekovitih trava), pojačivača okusa i specifičnih začina poput kinina (npr. u proizvodnji tonik-vode), sladila (saharoza, glukozni sirup, visokofruktozni sirup, ili saharin, aspartam, odn. acesulfam u niskokaloričnim pićima, te sorbitol i manitol u dijetetskim pićima), kiselina (askorbinska, limunska, mliječna, jabučna, vinska, octena), a sadrže i boje (tartrazin, kinolin, karamel itd.), konzervanse (benzojeva kiselina, alkilni esteri 4-hidroksibenzoata ili tzv. parabeni, sorbinska kiselina i sumporni dioksid), antioksidanse (askorbinska kiselina, butilirani hidroksianisol, butilirani hidroksitoluen, prirodni i sintetski tokoferoli), emulgatore (bjelančevine, esteri saharoze), stabilizatore (ekstrakt kore sapunskoga drveta, guar-guma) i pjenušava sredstva (ekstrakt kore sapunskoga drveta, ekstrakt juke); sirup i ostali sastojci razrijede se omekšanom deaeriranom vodom, po potrebi gaziraju ugljičnim dioksidom i pune u ambalažu; 5. alkoholna pića dobivena alkoholnim i/ili mliječnokiselim vrenjem (sva pića koja sadrže više od 2% etanola, npr. pivo, vino, sake); 6. prirodna žestoka alkoholna pića (sadrže više od 20% etanola) dobivena alkoholnim vrenjem različitih komina, njihovom destilacijom i dugotrajnim dozrijevanjem destilata (voćne, žitne i druge rakije te vinski destilati, npr. šljivovica, votka, viski, vinjak, konjak); 7. industrijske rakije i likeri, pića dobivena razrjeđivanjem rafiniranog alkohola omekšanom vodom i dodatkom ekstrakata, boja, aroma, tzv. bonifikatora i eventualno šećera (npr. tzv. domaći brendi, kava-liker, čokoladni liker, kruškovac, mentol-liker itd.); 8. tzv. produžena ili dugačka pića (alkoholna pića razrijeđena vodom, soda-vodom, coca-colom, tonikom itd.).

Citiranje:

pića. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 18.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/48150>.