struka(e):
ilustracija
PIŠTOLJ, HS 2000 proizvođača IM METAL iz Ozlja - 1. prednji nišan, 2. cijev, 3. udarna igla, 4. stražnji nišan, 5. rukohvat, 6. spremnik, 7. obarač

pištolj (njemački Pistole < češki píšt’ala: pištaljka), ručno vatreno oružje prilagođeno za brzo otvaranje paljbe jednom rukom; kadšto se naziva i samokresom. Namijenjen je za samoobranu ili blisku borbu najčešće na udaljenosti do 50 m, a na većim se daljinama radi preciznosti drži dvjema rukama. Pištoljem se nišani uz pomoć ugrađenoga prednjeg i stražnjega mehaničkog nišana. Prije paljbe kočnica pištolja se otkoči, a potom se povlačenjem obarača oslobađa udarna igla, koja pod djelovanjem napete opruge ili udarača udara u inicijalnu kapsulu metka, čije zrno poleti prema cilju kroz kratku, ožlijebljenu cijev. Energija barutnih plinova potiskuje zatvarač, čime se izbacuje čahura iz cijevi, pištolj ponovno napinje, a u cijev uvodi novi metak iz spremnika smještenog u rukohvatu, pa je pištolj ponovno spreman za opaljenje. Kod automatskih su pištolja sve radnje (pražnjenje, punjenje i opaljivanje) automatizirane, a kod poluautomatskih se za svako opaljivanje mora pritisnuti obarač. Promjer je cijevi (kalibar) pištolja 5,35 do 11,43 mm, najčešće 9 mm, kapacitet spremnika 5 do 20 metaka, kod automatskih pištolja 20 do 40 metaka, a brzina gađanja veća je od 1000 metaka u minuti.

Prvi pištolji pojavili su se u XVI. st., i služili su konjanicima kako bi im druga ruka ostala slobodna za rukovanje mačem, sabljom ili sl. Prvi poluautomatski pištolji pojavili su se potkraj XIX. st., a do II. svj. rata davali su se časnicima kao simbol njihova položaja i kao sredstvo posljednje obrane. Danas su pištoljima ugl. naoružani pripadnici sigurnosnih službi, civilne i voj. policije, te vojnici koji se zbog skučenoga prostora ne mogu služiti drugim vrstama oružja (npr. članovi posada tenkova), ali i pojedinci kojima pištolj služi za osobnu zaštitu. Pištoljem se također služi i u šport. svrhe. (→ streljaštvo)

Citiranje:

pištolj. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/pistolj>.