struka(e):

aditivi (lat. additivus: dodatan), kemijske tvari koje se u malenim količinama dodaju različitim proizvodima radi stabilizacije ili poboljšanja nekih svojstava, npr. antioksidansi, emulgatori, boje, zaštitni koloidi i konzervansi u prehrambenim proizvodima (→ hrana), antidetonatori (tetraetilolovo) u benzinu, akrilni esteri za povećanje viskoznosti mazivih ulja itd. Sve veća uporaba aditiva u današnjoj prehrambenoj industriji ugrožava čovjekovo zdravlje; zato su u mnogim zemljama doneseni propisi kojima se ograničava prisutnost pojedinih aditiva u prehrambenim proizvodima. Hrvatski su propisi usklađeni s propisima Europske unije.

Citiranje:

aditivi. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 19.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/aditivi>.