struka(e): agronomija

poljoprivredno dvorište, dvorište poljoprivr. gospodarstva; skup zgrada i uređaja namijenjenih poljoprivr. proizvodnji. Tu se nalaze zgrade za skladištenje proizvoda i reprodukcijskoga materijala (npr. sjemena), prostorije za smještaj strojeva i opreme, objekti za krupnu proizvodnju, uređaji za prijam sirovina, te velika količina otpadnoga materijala i gnoja. U poljoprivr. dvorištu obiteljskoga gospodarstva nalaze se i stambeni objekti.

Najduži pov. razvoj u Europi, odn. Hrvatskoj imaju dvorišta rodova (kućnih zadruga). Ona postoje od 6000 god. pr. Kr. do prve pol. XX. st. Dvorišta kućnih zadruga u prvoj pol. XX. st. bila su prilagođena naturalnoj proizvodnji u svim granama poljoprivrede. U vrlo krupnim i ekonomski uspješnim kućnim zadrugama u Hrvatskoj, stočarska se proizvodnja premjestila na tzv. stanove na prostoru tadašnjih zemljišnih zajednica. Nakon raspada kućnih zadruga, za poljoprivr. proizvodnju izgrađuju se dvorišta obiteljskih gospodarstava. Neke tipove dvorišta obiteljskih gospodarstava, u prvome redu ona u kojima se odvija stočarska proizvodnja, nužno je preseliti izvan naseljenih mjesta. U Hrvatskoj je, s obzirom na zaustavljanje razvoja obiteljskih gospodarstava u socijalist. sustavu, razina izgrađenosti i opremljenosti dvorišta, te potreba njihova premještanja iz naselja, velik ograničavajući čimbenik razvoja poljoprivr. proizvodnje i uspješnosti obiteljskih gospodarstava.

Citiranje:

poljoprivredno dvorište. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/poljoprivredno-dvoriste>.