struka(e):
ilustracija
PREVODNICA, BRODSKA, jednostruka

prevodnica, brodska, građevina na rijeci ili plovnome kanalu za propuštanje (prevođenje) brodova kroz branu koja dijeli dvije vodene razine; katkad se naziva ustavom, premda se taj naziv češće rabi za pokretnu branu. Prevodnicama se brodovi dižu iz donje vodene razine nizvodno od brane, na gornju razinu uzvodno od brane, ili se spuštaju kada plove u obratnome smjeru. Imaju oblik simetričnih duguljastih bazena s nepropusnim vratima na krajevima te središnjim dijelom (komorom) u kojem se brod diže ili spušta. Kada brod prelazi iz donjega kanala u gornji, brod uplovi u komoru, iza njega se zatvore vrata i komora se puni vodom iz gornjega kanala. Vodostaj se u zatvorenoj komori podiže, a s vodom i brod; kada se razina vode u komori izjednači s vodostajem gornjega kanala, prestaje pritisak na gornja vrata, pa se ona mogu otvoriti, a brod nastaviti plovidbu gornjim kanalom. Jednostruka brodska prevodnica ima jednu komoru za dizanje i spuštanje broda, a dvostruka (dvokomorna) dvije usporedne komore (blizance). Potonja ima povećanu sposobnost prevođenja, te štedi vodu i energiju. Višerazinska brodska prevodnica ima uzastopan niz komora poput stepenica za dizanje i spuštanje broda u više koraka, a služi za svladavanje većih visinskih razlika. Radi veće sigurnosti, mnoge prevodnice imaju na oba kraja komore dvostruka vrata. Tako npr. Panamski kanal ima na atlantskoj strani tri dvostruke prevodnice s dvostrukim vratima. U tim se prevodnicama brod tri puta diže po 9 m, ukupno 27 m, a na pacifičkoj se strani opet spušta na razinu Tihog oceana s tri prevodnice.

Gradnja prvih prevodnica u Europi pada gotovo u isto vrijeme kada i otkriće morskoga puta oko Rta Dobre Nade i putova u Ameriku. To je uvelike utjecalo na premještanje plovidbenih putova iz Sredozemnoga mora (Marseille, Genova, Venecija) na oceane. Portugal, Španjolska, Nizozemska, Francuska i Belgija dobile su veću važnost, a luke sjeverozap. Europe brže su se razvijale od sredozemnih. Iz nizozemskih i njem. luka promet je krenuo rijekama i kanalima u unutrašnjost eur. kontinenta, a prevodnice su omogućile da se rijeke međusobno spoje i preko razvođa.

Citiranje:

prevodnica, brodska. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/prevodnica-brodska>.