struka(e): agronomija
ilustracija
PURAN, DOMAĆI, bijela holandska pura

puran, domaći (Meleagris gallopavo), vrsta domaće peradi iz por. kokoši (Phasianidae); podrijetlom je iz Sjeverne Amerike (udomaćen u Meksiku prije otkrića Amerike). U Englesku je bio donesen 1524., a odatle se vrlo brzo proširio po cijeloj Europi. Uzgojen je od divljega purana. U Hrvatskoj je prvi put zabilježen 1561. Danas se uzgaja 5 tipova koji se najviše razlikuju po boji perja: brončani, crni, sivi, svijetli i žuti tip, a najzastupljeniji je brončani tip. U brončanoga purana prosječna je masa ženki 7 do 10 kg (snese 70 do 90 jaja godišnje), a mužjaka 10 do 14 kg. Bijela holandska pura teška je 7 do 9 kg, a mužjak 10 do 12 kg. Uzgaja se i u našoj zemlji. Crna norfolška pura teška je 5 do 6 kg, a mužjak 9 do 10 kg. Sve navedene pasmine imaju vrlo dobru kvalitetu mesa. U Hrvatskoj se tzv. domaća pura uzgaja u dva uzgojna područja: u Hrvatskome zagorju i kopnenome zaleđu Zadra i Šibenika (Zagora). Ona je izolirana populacija koja je živeći pod istim uvjetima zadržala staru genetsku osnovu, a glavna joj je kvaliteta visoka kakvoća mesa. Odrasli purani teže 6 do 8 kg, a pure oko 4 kg, ovisno o hranidbi i držanju. Uzgaja se na otvorenom prostoru, u jatima. Rasplodno jato čini jedan puran i dvije do pet pura. Pura snese 40 do 80 jaja godišnje, a nesivost je najintenzivnija u proljeće. (→ peradarstvo)

Citiranje:

puran, domaći. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 24.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/puran-domaci>.