struka(e):

bačvarstvo, obrt koji se bavi izradbom bačava i srodnih drvenih posuda (kaca, čabrova, vjedrica, bukara i sl.). Posude mogu biti okrugla, ovalna ili eliptična presjeka, a za njihovu se izradbu upotrebljavaju razne vrste drva: hrastovina (za vino, vinjak, pivo), bukovina (za ulje, pekmez), dudovina (za rakiju), jelovina i smrekovina (za soljenu ribu). Za oplošje se rabe duge (dužice), a za dno danarice. Duge su čvrsto stegnute oko dna željeznim obručima. Bačve se danas izrađuju pretežno strojno i industrijski, a sve rjeđe ručno i obrtnički. Bačvarstvo je u Hrvatskoj jedan od najstarijih obrta. Hrastovina iz Hrvatske, posebno iz Slavonije, na glasu je u svijetu kao osobito prikladna za bačvarsku robu. Prva tvornica bačava u Hrvatskoj otvorena je 1910. u Đurđenovcu.

Citiranje:

bačvarstvo. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/bacvarstvo>.