struka(e):

ribozimi (ribo[za] + [en]zimi), molekule ribonukleinske kiseline (RNK) koje imaju katalitička svojstva (→ enzimi). Prisutni su u cjelokupnom živom svijetu, uključujući viruse. Prostorna im je građa složena i nalikuje građi proteina. Neki ribozimi (za razliku od proteinskih enzima) djeluju samo jednokratno; tako neki introni (→ gen) kataliziraju vlastito izrezivanje iz prvotnih transkripata (→ transkripcija), ostavljajući kao produkt funkcionalne molekule glasničke RNK (mRNK) ili ribosomske RNK (rRNK). Drugi ribozimi pravi su katalizatori i djeluju višekratno, iako je njihova uloga uglavnom ograničena na reakcije u kojima sudjeluje RNK.

Nadopunjenim ribozimima smatraju se katalitički ribonukleoproteini (kompleksi sastavljeni od RNK i proteina), jer je u njima RNK, a ne protein, odgovorna za katalitičku aktivnost. Najsloženiji su ribozimi ribosomi. Otkriće ribozima učvrstilo je evolucijsko gledište po kojem je život nastao kao tzv. RNK-svijet, a DNK i proteini razvili su se naknadno. Za otkriće ribozima 1989. dodijeljena je Nobelova nagrada za kemiju S. Altmanu i T. R. Cechu.

Citiranje:

ribozimi. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/ribozimi>.