TRAŽI DALJE:
STRUKE:

sakagija

sakagija (turski sakağı) (maleus), kronična, zarazna zoonoza kopitara uzrokovana štapićastom bakterijom Burkholderia mallei. Javlja se u Aziji, Africi i na Bliskom istoku, a u Europi je nema. Klinički se očituje stvaranjem čvorova i čireva na sluznicama, koži i unutarnjim organima. Bolesne se životinje ne liječe već neškodljivo uklanjaju. Zaštita cijepljenjem nije djelotvorna.

Sakagija se rijetko prenosi na čovjeka, obično nakon dugotrajna dodira sa zaraženom životinjom, a očituje se kao gnojna promjena na koži, upala pluća ili sepsa. Opći su simptomi vrućica, bolovi u mišićima i prsima te glavobolja. Dijagnoza se postavlja uzgojem uzročnika iz krvi, mokraće, kože ili iskašljaja. Septički oblik bolesti može završiti smrću nakon 7 do 10 dana. Iskustva u liječenju bolesti kod čovjeka malobrojna su; smatra se da bi sulfonamidi i neki antibiotici (npr. gentamicin, imipenem, ceftazidim) mogli biti djelotvorni. Zaštitnoga cjepiva nema. Najvažnija je mjera sprječavanja bolesti otkrivanje i uklanjanje zaraženih životinja.

Citiranje:
sakagija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020. Pristupljeno 29. 11. 2020. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=54110>.