struka(e):

salmonela (po američkom patologu Danielu Salmonu; 1850–1914) (Salmonella), rod gram-negativnih štapićastih bakterija iz porodice Enterobacteriaceae. Salmonele ne stvaraju spore, gotovo sve imaju bičeve i sadrže endotoksin. Osjetljive su na svjetlo, sušenje i klor, a temperatura iznad 50 °C ubija ih nakon 20 do 30 minuta. Dijele se na dvije vrste (Salmonella bongori i Salmonella enterica), šest podvrsta te više od 2500 serovara (serotipova). Salmonele koje uzrokuju bolesti u ljudi pripadaju vrsti Salmonella enterica, a uobičajeno ih je nazivati prema nazivu roda i serovara (npr. Salmonella enteritidis, Salmonella typhi, Salmonella typhimurium). Uzročnik trbušnoga tifusa Salmonella typhi (→ tifus, trbušni) nalazi se samo u ljudi i prenosi se izravnim ili neizravnim dodirom s kliconošom ili oboljelom osobom. Sve ostale salmonele nazivaju se netifusne salmonele; u ljudi najčešće uzrokuju gastroenteritis. Mnoge životinje mogu biti zaražene salmonelama; obično su glavni izvori zaraze perad, goveda, svinje, gmazovi i kućni ljubimci (psi, mačke). U nas su posljednjih godina najčešći uzročnici bolesti Salmonella enteritidis i Salmonella typhimurium. (→ salmoneloze)

Citiranje:

salmonela. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/salmonela>.