struka(e): prehrambena tehnologija

senf (njemački Senf < latinski sinapi < grčki σίναπι) (muštarda), začin ljuta okusa, univerzalni dodatak jelima (osobito kobasicama, hrenovkama, hamburgerima, jelima od divljači) u obliku paste/kreme dobivene od sjemena gorušice. Sjeme sadrži do 30% aromatičnog ulja, bjelančevine, sluz i glikozid sinalbin, a fino usitnjeno miješa se s vodom, octom, vinom, šećerom i drugim dodatcima. Senf se industrijski proizvodi po različitim recepturama, pa se na tržištu pojavljuje (u tubama, staklenkama ili plastici) više zaštićenih trgovačkih marki senfa. Najpoznatija hrvatska inačica senfa tradicionalna je samoborska muštarda, proizvod kućne, odnosno obrtničke radinosti.

Citiranje:

senf. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 23.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/senf>.