struka(e):

simpatikomimetici ili adrenergična sredstva (znanstv. lat. sympathomimetica, od simpatički + grč. μιμητιϰός: vješt oponašanju, ili prema adrenalin + grč. ἔργον: rad), pretežno sintetski spojevi koji podražuju vegetativni (autonomni, simpatički) živčani sustav, a po kem. građi i farmakološkom djelovanju srodni su adrenalinu. Prema načinu djelovanja mogu se razvrstati u tri skupine: a) s izravnim djelovanjem na adrenergički receptor (mjesto prihvata): adrenalin, noradrenalin i izoprenalin u cijelosti te dopamin i fenilefrin većim dijelom, b) s neizravnim djelovanjem, kada uzrokuju oslobađanje noradrenalina iz spremišta na živčanim završetcima: amfetamin, metamfetamin, mefentermin, tiramin, c) s kombiniranim djelovanjem (a i b): efedrin, dopamin, metaraminol.

Adrenalin i noradrenalin djeluju na srce, krvožilni, dišni i probavni sustav, maternicu, oko. Izoprenalin je djelotvoran kod bronhalne astme. Amfetamin i metamfetamin suzuju krvne žile, pojačavaju stezanje srca, podražuju središnji živčani sustav uklanjajući osjećaj zamora kod tjelesnih i duševnih napora (psihotonici). Efedrin djeluje na srce i krvne žile slabije, ali trajnije od adrenalina. Spazmolitički djeluje na mišićje bronha pa se koristi kao antiastmatik, antialergik i analeptik. (→ antiastmatici; analeptici)

Citiranje:

simpatikomimetici. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/simpatikomimetici>.