TRAŽI DALJE:
STRUKE:

Bantu

ilustracija
BANTU, Hutu
ilustracija1ilustracija2

Bantu (bantuski ba-ntu ljudi, mn. od mu-ntu: čovjek), skupni naziv za mnoge narode i plemena koji žive u južnoj polovici afričkoga kontinenta (južno od crte koja spaja približno Dualu [Douala] u Kamerunu i rijeku Džubu [Djouba] u Somaliji), a srodnih su jezika (Bantu obuhvaća oko 360 jezika i narječja). Pripadaju različitim antropološkim tipovima negroidne rase (na zapadu s primjesama negrilskog, na istoku s primjesama etiopskoga rasnog tipa). Pretpostavlja se da su predci skupine Bantu živjeli u područjima nekadašnjega Kameruna, južno od jezera Čada, odakle su se krajem prvog tisućljeća pr. Kr. ili u prvom tisućljeću raselili prema jugu. Najbrojniji su narodi Ruanda, Makua, Kongo, Šona, Rundi, Malavi, Zulu, Kikuju i dr. Danas ima između 155 i 180 milijuna pripadnika. Mnogi su Bantui dvojezični i mnogojezični. Kao jezik međuetničkog sporazumijevanja osobito je raširen svahilski (oko 40 milijuna).

Prema etnografskim i lingvističkim značajkama razlikuju se zapadni, istočni i južni Bantu-crnci. Zapadni su pretežno bili poljodjelci (manioka, jam, banane), a istočni i južni uzgajali su goveda te proso. Po pećima za taljenje i kovačkim mjehovima bili su na glasu kao kovači; usto su poznavali lončarstvo, pletačke vještine, u Kongu i tkanje. Zapadni Bantu stanovali su u četverouglastim kolibama s dvostrešnim krovom, ostali u kolibama kružna tlocrta sa stožastim ili kupolastim krovom. Poljodjelci su odjeću izrađivali od tape, a stočari od kože. Zapadne Bantue krasili su luk i strijele, istočne koplje. Društveno su bili organizirani u klanove, uređene totemistički i patrijarhatski, premda u nekima s matrijarhatskim sastavnicama. U prošlosti su imali kraljevstva (Baganda, Bakuba i dr.). Uobičajena je bila poligamija; inicijacijski obredi praćeni plesovima s maskama; u zap. Bantua bilo je tajnih društava; bilo je i pojava žrtvovanja ljudi i kanibalizma. Vjerovali su u mjesne duhove, zagrobni život, štovali su kult predaka. Dijelom su prisilno naseljeni po rezervatima (u južnoj Africi).

Citiranje:
Bantu. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 4. 3. 2021. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=5760>.