struka(e):

stambene zgrade, građevine namijenjene stanovanju ljudi, prilagođene njihovim fiziološkim, biološkim, društv., ekonomskim i drugim potrebama. U užem smislu, zgrade s više stambenih jedinica (stanova) vezanih na zajedničke komunikacijske prostore (višestambene zgrade), dok se jednostambene zgrade češće nazivaju obiteljskim kućama. (→ kuća)

Višestambene zgrade kao oblik tzv. kolektivnoga stanovanja bile su poznate već u starome Rimu, a danas su dio svakoga grad. tkiva. Njima se postiže veća gustoća nastanjenosti i zemljište se iskorištava racionalnije nego u individualnoj izgradnji, a zajedničkim konstruktivnim elementima, temeljima, krovom, građevnim instalacijama, katkada i prostorijama (odlagalište smeća, društv. prostorije, sušionica rublja itd.) postiže se i veća ekonomičnost takvih zgrada. U prostornoj organizaciji najčešće je rješenje niz vertikalnih komunikacija s liftovima i stubištem na koje se veže jedan, dva, tri, četiri, pa i više stanova po etaži. Najkvalitetniji su stanovi u prva dva slučaja, no najčešće se izvode zgrade s trima stanovima po etaži, pri čem bočni stanovi imaju povoljnu dvostranu orijentaciju i poprječno zračenje, dok je treći, obično manji stan jednostrano orijentiran. S četirima ili više stanova po etaži teže se postiže kvalitetna orijentacija stanova, prirodna rasvjeta i prozračivanje stubišta i dr. U galerijskim višestambenim zgradama stanovima se pristupa s unutarnje ili vanjske, uzdužne galerije, a stanovi mogu biti jednoetažni, dvoetažni ili troetažni. Unatoč velikomu broju dobrih primjera, takve zgrade imaju i neke nedostatke (jednostrana orijentacija stanova, stubišta u stanovima i dr.). U terasastim višestambenim zgradama stanovi su po visini djelomično izmaknuti, što omogućuje da se na krovu donjega stana smjesti terasa gornjega. Svakomu stanu pripada velik vanjski prostor, pa je zbog toga takvo rješenje najkvalitetnije, ali i najskuplje.

Citiranje:

stambene zgrade. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/stambene-zgrade>.