struka(e):

svijest.

1. Općenito, stanje budnosti i reaktivnosti na događanja u okolini, u oprjeci sa stanjem spavanja i nesvijesti.

2. U filozofiji, znanje o izravnom vlastitom doživljaju, stanje neposrednoga spoznavanja, fundamentalna ontološka kategorija. Svijest kao subjektivni bitak posebno je percipiranje tijeka vlastitih doživljaja, ona taj tijek prati, ima znanje o doživljaju i njegovu tijeku, ujedno i nadzor nad njima. Svijest kao superponirani »akt svih aktova« u kompleksnom spoznajnom, biološkom i neurološkom procesu osigurava plan u kojemu iskustva i misli imaju svoje postojanje, želje i nakane. Prirodu svjesnog iskustva i zaprjeke unutar toga iskustva u filozofiji uma problematiziraju fizikalizam, biheviorizam i funkcionalizam. Kao fundamentalna ontološka kategorija, subjektivni bitak, svijest je određena kao: 1) sveopći oblik bitka (subjektivizam i idealizam); 2) ravnopravan suodnosni pojam materijalnom objektivnom bitku (dualizam); 3) temeljni modalitet fenomenalnoga, jedinstvenoga, u sebi nerazlučivoga bitka (apsolutni, indiferencijski bitak); 4) kao nesamostalno, sekundarno, uvjetovano očitovanje primarnoga bitka (u materijalizmu – subjektivni odraz objektivne stvarnosti); 5) kao trajna normativna društvena i duhovna vrijednost (estetske, društv. svijesti).

3. U psihologiji, ukupnost subjektivnih psih. procesa na koje je pojedinac usmjeren u određenom trenutku; u tom je značenju svijest usko povezana s fenomenom pažnje. Iako je svijest bila jedan od središnjih pojmova tradicionalne psihologije, pod utjecajem biheviorizma bila je, kao isključivo subjektivni fenomen, zanemarena u kasnijim psihol. istraživanjima. U novije se doba ponovo istražuje, posebice u području kognitivne psihologije. Rezultati novijih neuroznanstv. analiza upućuju na to da je svijest vezana uz rad složenih moždanih neuronskih krugova koji uključuju dijelove kore velikoga mozga u čeonom, tjemenom i sljepoočnom režnju, ali i neka subkortikalna područja, ponajprije dijelove talamusa.

Citiranje:

svijest. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/svijest>.