struka(e): medicina | strojarstvo | tekstilna tehnologija

šav (lat. sutura).

1. U tekstilstvu, spoj dvaju ili više slojeva tekstilnih materijala (dijelova odjeće ili drugih konfekcijskih proizvoda), obično izveden nizom šivaćih uboda (→ šivanje).

2. U tehnici, spoj dobiven zavarivanjem (var) ili zakivanjem, npr. dvaju komada lima.

3. U medicini, a) Nepokretan spoj kostiju, npr. glave, koje se dodiruju različito oblikovanim rubovima; b) Spajanje tkiva koja su bila razdvojena nasilnim prekidanjem ili operacijskim rezom. Cjelovitost tkiva uspostavlja se u slojevima, pa se spaja mišić s mišićem (mišićni šav), koža s kožom (kožni šav) itd. Kao tvorivo za šavove služe niti od svile, životinjskoga crijeva (→ ketgut), umjetne niti od sintetike, metalne žice (za šav kostiju) i dr. Šav se postavlja s pomoću kirurških igala različita oblika. Pojedinačni šavovi postavljaju se jedan do drugoga, svaki se posebice zauzla, a razmak među njima ovisi o građi tkiva, dubini proboda i o važnosti sašivenoga mjesta (pregusto i prekobrojno postavljeni šavovi otežavaju protjecanje krvi te mogu izazvati ishemiju i nekrozu tkiva). Produžni šavovi šiju se duljim koncem i zauzlavaju samo na početku i na kraju, a razmak među probodima mora biti jednak. Šav kože obično se skida nakon 6 do 10 dana.

Citiranje:

šav. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 16.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/sav>.