struka(e):

školski brod, brod namijenjen praktičnoj stručnoj nastavi pomoraca, razvijanju njihovih pomorskih vještina i sklonosti prema pozivu u trgovačkoj ili ratnoj mornarici. Za tu se svrhu namjenski grade novi brodovi ili se prilagođuju postojeći (učionice za nastavu, kabineti, radionice za vježbe). Mogu biti jedrenjaci s pomoćnim motorom (npr. bark, barkantina, škuna) ili motorni brodovi. U tijeku nastavne godine, u skladu s nastavnim programom, tim se brodovima obavljaju školske vožnje i dulja krstarenja. Grade se od sredine XIX. st.

Prvi na Sredozemlju bio je školski brod Margita nautičke škole u Bakru (1894. preuređena jahta Farnese), a zamijenio ga je brod Vila Velebita, bark-škuna namjenski izgrađena za tu školu 1907; pomorska škola u Korčuli imala je 1934–43. školski brod Mornar. Nakon II. svjetskog rata gotovo su sve pomorske škole na području Hrvatske imale svoje školske brodove, a najpoznatiji su bili Jadran (jedrenjak tipa barkantine izgrađen 1933., dug 60 m) i Galeb (preuređen motorni brod iz 1937., dug 117 m) vojnopomorskoga školskoga centra u Divuljama. Današnji naraštaji učenika i studenata školuju se na školskom brodu Kraljica mora, izgrađenom u brodogradilištu Montmontaža-Greben na Korčuli 2010., u vlasništvu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Na taj se jedrenjak tipa logera, duljine 34 m, može ukrcati 28 učenika, četvero nastavnika te sedam članova posade.

Citiranje:

školski brod. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/skolski-brod>.