struka(e): agronomija
ilustracija
ŠPINAT, Spinacia oleracea

špinat (njem. Spinat < španj. espinaca < arap. isfināǧ < perz. ispanāǧ) (Spinacia oleracea), jednogodišnja kultivirana biljka iz por. loboda (Chenopodiaceae). Potječe vjerojatno iz Perzije (današnji Iran), a u Europu (Španjolsku) unijeli su ga Mauri u XI. st. Uzgaja se kao povrće; u umjerenoj klimi uspijeva cijele godine, ali je najkvalitetniji između ožujka i svibnja te rujna i listopada. Sadrži vitamine: A, B1, B2, B6, C, K, te minerale: kalcij, kalij, magnezij, mangan, željezo, bakar, fosfor. Sadrži i znatnu količinu oksalata, koji smanjuju apsorpciju kalcija, a pri prečestom konzumiranju u tjelesnim tekućinama kristaliziraju i mogu prouzročiti probleme s bubrezima i mokraćnim mjehurom.

Citiranje:

špinat. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 26.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/spinat>.