struka(e):

tamjan (grč. ϑυμίαμα) (lat. tus, također kâd), mirisna smola nekih grmova, ponajviše iz roda Boswellia, koja se upotrebljava za kađenje, tj. stavlja se na žeravicu, pri čem se razvija mirisav dim. Uporaba tamjana u kultne svrhe postojala je u Egiptu (radi nabave tamjana kraljica Hatšepsut uputila je ekspediciju u južnu Arabiju), u babilonskom, feničkom i židovskom kulturnom krugu. Feničkim posredovanjem uporaba tamjana proširila se na Grčku (prvi spomen u Euripida) i na Italiju (prema Livijevu svjedočanstvu početkom III. st. pr. Kr.). Preko kršćanstva, kađenje tamjanom u bogoštovnim činima održalo se do danas.

Citiranje:

tamjan. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/tamjan>.