struka(e): prehrambena tehnologija

tijesto, smjesa brašna i vode te drugih dodataka, od koje se pripremaju kruh, peciva, kolači, keksi, tjestenina. Svi se sastojci prema određenim recepturama pomiješaju te se miješenjem izrađuje homogeno tijesto poželjnih reoloških značajki, od kojih su najznačajnije pokretljivost, rastezljivost i elastičnost. Na svojstva tijesta u najvećoj mjeri utječu vrsta i tip brašna te uvjeti miješenja (brzina, trajanje, temperatura). Pri proizvodnji pekarskih proizvoda i nekih kolača, osnovnoj smjesi brašna i vode dodaju se i kvasac, sol, šećer, različite masnoće (ulje, maslac), mlijeko, sirutka i jaja. Kvasac uzrokuje vrenje šećera u brašnu, pri čem se stvara ugljikov dioksid koji se u obliku mjehurića nakuplja u tijestu, što povećava njegov volumen. Nakon vrenja tijesto se oblikuje, ponovno podvrgava vrenju, a potom se peče uz određeni temperaturni režim. Za proizvodnju keksa i srodnih proizvoda rabi se tijesto dobiveno miješenjem brašna, šećera, soli, masnoće, mlijeka, jaja, meda, kokosova brašna, sredstva za dizanje tijesta i drugih dodataka, kao što su marmelada, suho voće, prirodne arome i dr. U novije doba sve se više proizvodi zamrznuto tijesto, kojega je uporaba brza i jednostavna. Priprema se miješenjem sastojaka i oblikovanjem, a zatim se podvrgava djelomičnomu vrenju i potom zamrzne. Čuva se na temperaturama nižima od –18 °C, a prije uporabe nije ga potrebno odmrznuti, već se može izravno dalje toplinski obraditi.

Citiranje:

tijesto. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/tijesto>.