TRAŽI DALJE:
STRUKE:

toner

toner (engl.).

1. U računalstvu i tiskarstvu, praškasta boja kojom se ostvaruje ispis laserskim pisačem ili kserografskim fotokopirnim strojem. Sastoji se od čestica veličine 5 do 30 μm; može biti jednokomponentan (veće čestice, a manja kvaliteta ispisa) ili dvokomponentan, predviđen za nadopunjavanje ili u jednokratno uporabivu spremniku, a iznimno i tekuć s vrlo finim česticama (i do 1 μm), visoke kvalitete ispisa, ali složene izvedbe samoga pisača. U širem smislu, tonerom se kadšto smatra i boja za ostvarivanje ispisa drugim pisačima, npr. tinta za tintne pisače (otopina koloranata ili disperzija pigmenata u vezivu), ili boja za sublimacijske pisače (boja na polimernom filmu).

2. U kreativnoj fotografiji, kemikalija kojom se, tijekom izradbe fotografija u fotografskom laboratoriju, zacrnjeni dijelovi crno-bijele fotografije prevode u neku boju.

Citiranje:
toner. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 23. 3. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=61745>.