Baška

ilustracija
BAŠKA, panorama
ilustracija1ilustracija2

Baška, gradić, luka i ljetovalište na jugoistočnoj obali otoka Krka; 981 st. (2011). Leži uz Bašćanski zaljev. Stanovnici se bave uzgojem vinove loze, ovčarstvom i ribarstvom, a poznati su i kao pomorci. Proizvodnja konopa. Turizam; tradicionalna kolovoška pučka svečanost. Uz more su ostatci antičkoga naselja (mozaici, nadgrobni spomenici, kapiteli, tragovi akvedukta). U Maloj luci iznad antičkoga naselja Bosara nalaze se ruševine utvrđenoga grada i crkve (s lezenama) iz ranobizantskoga razdoblja. Na brdu oko groblja i oko prvotne župne crkve sv. Ivana (izvorno ranoromaničke, oko 1100., sa zvonikom na pročelju) vide se ruševine srednjovjekovne Baške, koju su spalili Mlečani. Sa stražnje strane naselje se spušta u luku, duž koje se nižu povezana pročelja ambijentalne vrijednosti. U novoj, trobrodnoj župnoj crkvi Sv. Trojstva (XVIII. st.), smješteni su ranoromanički kapiteli, oltarna slika s kraja XV. st. i Posljednja večera (Palma ml.). U Baškoj se nalazi Zavičajni muzej.

U nedalekom Jurandvoru, nad ostatcima antičke ladanjske vile s tragovima ranobizantske crkve iz VI. st., nalaze se ruševine benediktinske opatije s ranoromaničkom crkvom sv. Lucije (oko 1100), u kojoj je pronađena Bašćanska ploča. Srednjovjekovna Baška, koja se od XIII. st. u pisanim izvorima spominje kao Besca, razorena je i spaljena u sukobu s Mlečanima 1380. Novo naselje koje se oblikovalo uz luku bilo je u srednjem vijeku dio krčkoga kneštva u posjedu Frankapana; pod mletačkom vlašću 1480–97; pod francuskom okupacijom 1805–13; pod austrijskom vlašću 1813–1918.

Baška. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2018. Pristupljeno 17.2.2020. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=6221>.