TRAŽI DALJE:
STRUKE:

Afari

Afari (arap. afar: slobodan, ili afarski: [kojih ima] mnogo kao prašine), narod u Eritreji, sjeveroistočnoj Etiopiji te u Džibutiju gdje čine 35,4% stanovništva; nazivaju se i Danakil: ljudi koji su došli s mora, odnosno Adal. Oko 1,8 milijuna pripadnika. Poglavito nomadski stočari. U prošlosti vodiči karavana (sol, robovi, bjelokost) između Etiopije i obale. Po vjeri su muslimani suniti. Srodni su Somalcima i pripadnicima naroda Oromo. Tradicionalno u suparničkom odnosu s kršćanskim Amharcima. Razlikuju se dvije kastinsko-plemenske skupine: Asahyammara: crveni ljudi, tj. plemstvo, i Adohyamara: bijeli ljudi, tj. njihovi podanici. Rimljani su prema etničkom imenu Afri dali ime kontinentu Africi, ali se to ime ne može sigurno vezati s današnjim plemenima Afara.

Jezik

Afarski jezik (danakil, adal) pripada istočnoj kušitskoj grani afro-azijske jezične porodice; bilježi se etiopskim pismom. Na njemu je sačuvana i zapisana usmena narodna književnost. Srodan je jeziku saho, s kojim ga neki identificiraju. Njime se služi približno 900 000 govornika u Etiopiji, Somaliji i Eritreji.

Citiranje:
Afari. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 29. 11. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=658>.