struka(e):
Wood, Robert William
američki fizičar i izumitelj
Rođen(a): Concord, 2. V. 1868.
Umr(la)o: Amityville, 22. VIII. 1955.

Wood [wud], Robert William, američki fizičar i izumitelj (Concord, 2. V. 1868Amityville, 22. VIII. 1955). Profesor na Sveučilištu Johns Hopkins u Baltimoreu. Otkrio je optičku rezonanciju u području vidljive svjetlosti i prigušivanje optičke rezonancije u parama i plinovima kada im se doda neki drugi plin. Usavršio je optičku mrežicu, što je omogućilo egzaktno utvrđivanje raspodjele energije unutar elektromagnetskoga spektra. Jedan je od pionira tzv. ultraljubičaste i infracrvene fotografije (niz snimaka Mjeseca s pomoću ultraljubičaste fotografije). Radio je i na razvoju Ramanove spektroskopije. Osim toga, ispitivao je pojave što ih izaziva ultrazvuk: utvrdio je da propuštanjem ultrazvuka kroz smjesu tekućina nastaje stabilna emulzija. Po njemu je nazvan krater na daljoj strani Mjeseca (Wood).

Woodova svjetlost, zračenje živine svjetiljke koje prolazi kroz ljubičasto staklo s primjesom niklova oksida (Woodov filtar). Tako izdvojene ultraljubičaste zrake koriste se u medicini i veterini jer izazivaju fluorescenciju gljivičnih žarišta na koži i obraslim dijelovima tijela.

Citiranje:

Wood, Robert William. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013 – 2024. Pristupljeno 28.3.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/wood-robert-william>.