struka(e): geografija, opća | povijest, opća
ilustracija
WORMS, pogled na katedralu i most Nibelungenbrücke

Worms [vɔrms], grad i riječna luka na lijevoj obali Rajne u saveznoj zemlji Rheinland-Pfalz, Njemačka; 81 736 st. (2010). Ubraja se u najstarije njemačke gradove (keltski Borbetomagus). Spominje se u Pjesmi o Nibelunzima (Nibelungenmuseum, osnovan 2001). Poznat u prošlosti po crkvenim i drugim saborima (Wormski konkordat 1122., Wormski sabor 1521). Stradao za Tridesetogodišnjega rata i od Francuza 1689. Kasnoromanička katedrala (1130–81., poslije dograđivana, na mjestu ranoromaničke bazilike s početka XI. st.), Pauluskirche (XI. st.), sinagoga, židovsko groblje iz XI. st. (najstarije i najveće u Europi), Lutherov spomenik. Gradski muzej s arheološkom zbirkom, Židovski muzej. Strojogradnja, kemijska, elektronička i prehrambena industrija; podrumarstvo. Turizam. Lučki je promet 2010. iznosio 1,3 milijuna tona.

Wormski konkordat, nagodba o okončanju borbe za investituru što su ju 1122. sklopili papa Kalist II. i car Henrik V.; naziva se i Pactum Calixtinum. Crkvi je priznat nesmetan izbor biskupa i opata te duhovna investitura (prstenom i pastirskim štapom). Nakon toga vladar je podjeljivao svjetovnu investituru (predajom žezla), u Njemačkoj prije posvete za biskupa, a u Italiji i Burgundiji nakon posvete. Wormskim konkordatom formalno je bila odvojena crkvena vlast biskupa i opata od njihove svjetovne vlasti. Konkordat je potvrdio Prvi lateranski koncil 1123. god.

Citiranje:

Worms. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 25.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/worms>.