TRAŽI DALJE:
STRUKE:

bejzbol

ilustracija
BEJZBOL
ilustracija1ilustracija2ilustracija3ilustracija4

bejzbol (engl. baseball), američka momčadska športska igra tvrdom loptom i oblom palicom; od 1992. Igralište je podijeljeno na unutrašnje, u obliku kvadrata s bazom u svakom kutu, i na vanjsko, koje se od unutrašnjega lepezasto širi. U igri sudjeluju dvije momčadi, svaka s po 9 igrača. U obrani sudjeluje bacač, koji stoji u sredini kvadrata, hvatač iza četvrte baze, 4 čuvara baza i 3 hvatača u vanjskom igralištu. Igrače obrane napadaju udarači protivničke momčadi. Bacač započinje igru bacanjem lopte prema udaraču u točno određeni prostor na dohvat palice. Udarač nastoji palicom odbiti loptu što dalje, kako bi je protivnički igrači što teže uhvatili. Nakon toga udarač odbacuje palicu i pokušava pretrčati put od prve do četvrte baze i tako postići bod za svoju momčad. Baze se mogu pretrčati sve odjednom (engl. home run) ili u više etapa. Igrači obrane nastoje, služeći se rukavicama, što prije uhvatiti loptu i dobaciti ju čuvaru baze, prije nego napadač dotrči do nje. Tako sprječavaju napredovanje napadača, izbacuju ga iz igre ili primoravaju da ostane na prethodnoj bazi. Kada je prvi igrač zaustavljen, nastupa sljedeći udarač. Nakon odbijanja lopte, udarač trči oko baza, a to čine i svi oni napadači koji su prije bili zaustavljeni na jednoj od baza.

Prva pravila bejzbola utvrdio je 1839. Amerikanac A. Doublesday, a 1845. osnovan je u New Yorku prvi klub. Od 1874. bejzbol se igra i u Engleskoj, a u kontinentalnoj Europi širi se nakon II. svjetskog rata. Na programu OI bejzbol je prvi put bio u Barceloni 1992. U Hrvatskoj se počeo igrati u Splitu nakon I. svjetskog rata, u okviru sekcija nogometnih klubova Hajduk, Borac i Marjan. Od 1934. do 1941. u Splitu je djelovao Baseball klub Krupa. Poslije se osnivaju klubovi u Solinu (1974), Zagrebu (1982), Karlovcu (1983) i drugim gradovima. Današnji Hrvatski bejzbolski savez utemeljen je u Zagrebu 1986., a u članstvo Međunarodnoga bejzbolskog udruženja primljen je 1992.

Citiranje:
bejzbol. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 10. 8. 2022. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=6653>.