struka(e): veterina

zaštita domaćih životinja, stručna i javna djelatnost kojom se domaće životinje zaštićuju od mučenja, zlostavljanja, boli, patnje i okrutna usmrćivanja. U nju je uključeno i sprječavanje uništenja pojedinih vrsta, pasmina ili genoma domaćih životinja koje su stoljećima poznate i uvriježene u određenom podneblju. Obavlja se temeljem zakona i propisa te kodeksa, deklaracija stručnih i nevladinih organizacija.

Osnivanjem društava za zaštitu životinja (Zagrebačko društvo za zaštitu životinja, 1894., Dalmatinsko društvo za zaštitu životinja, 1898) organizirana je u Hrvatskoj djelatnost zaštite domaćih životinja. Vijeće Europe (engl. Council of Europe) donijelo je Konvenciju o zaštiti životinja u farmskom uzgoju (1976), o zaštiti životinja predviđenima za klanje (1979) i o zaštiti kućnih ljubimaca (1987). God. 1980. utemeljena je Europska grupa za dobrobit životinja (engl. Eurogroup for Animal Welfare) koja svojim načelima i zakonodavstvom usmjeruje djelatnost zemalja članica. U Hrvatskoj su Zakon o dobrobiti životinja (1999) i Zakon o zaštiti životinja (2006) temelji zakonodavstva o zaštiti domaćih životinja.

Citiranje:

zaštita domaćih životinja. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2013. – 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://www.enciklopedija.hr/clanak/zastita-domacih-zivotinja>.